2017 yılından beri Türkiye ve Almanya’da defalarca sahnelenen Türkland’ın artistik niteliğinin ötesinde yeni kültürel ve sosyo-politik tartışmaları başlatma ile göç, entegrasyon, mülteci dalgaları, kültürel kimlik ve ırkçılık konularına yönelik  çeşitli etkinliklere önayak olma potansiyeline sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple her performans sonrasında seyirciyle yapılan söyleşiler ve soru- cevap kısmı programın ayrılmaz bir parçasına dönüşmüş ve bununla birlikte performans çeşitli kitlelere hitap etmeyi amaçlayan, özellikle de Türk ve Alman toplumundaki multiplikatörlere  ulaşmayı hedefleyen farklı yeni proje formatları ortaya çıkarmıştır.

 

Türkland, Hessen Kültür Bakanlığı ile işbirliği içinde okullarda gösterilmeye başlanıyor. Çevrimiçi olarak gerçekleşecek etkinliklerde önce performans dijital olarak yayınlanacak (süre: 60 dk) sonrasında ise eserin yazarı ve oyuncusu Dilşad Budak Sarıoğlu ile öğrenci ve öğretmenler arasında bir söyleşi gerçekleştirilecektir (süre: yaklaşık 2 saat).

Performansa eşlik eden bir güçlendirme atölyesi kapsamında öğrencilerin izlenimlerini dile getirme ve derinleştirme imkanları bulunmaktadır. Atölye, içeriğin tartışılmasının yanı sıra, kişisel deneyimler üzerine düşünmek için de alan yaratacaktır. 

Türkland ve Hessen Eyaleti arasındaki işbirliği, gençlere performatif araçlar, sinematik temsil, edebiyat yoluyla ulaşmak ve onları kendi kimlikleri ve toplumdaki rolleriyle ilgilenmeye teşvik etmek için cazip bir formattır.

Proje 2023 yılında “Löwenstark – der BildungsKICK” programı kapsamında gerçekleştirilecektir.

Pandemi döneminde tiyatroların kapanmasıyla birlikte sahnede olmanın yeni yollarını aradık ve ortaya çıkan ‘online tiyatro’ kavramı ile birlikte biz de oyunumuzun dijital versiyonunu seyircimizle buluşturmak istedik. Almanya Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle ‘Türkland Dijital’ i hem Türkçe hem Almanca-Türkçe iki versiyon olarak çektik. 07.05.2021 tarihinde Büyükelçiliğin Youtube kanalında yaptığımız prömiyerde oyunumuz bir gecede yaklaşık 2.500 seyirciye ulaştı. 

Almanya’daki ve Türkiye’deki seyircilerimizin oyunu ilk defa aynı anda izleyip gösterim sonrasında yapılan canlı yayın söyleşimize katılmaları bizi çok heyecanlandıran bir deneyime dönüştü.

Zaman zaman çeşitli vesilelerle kendi Youtube kanalımız üzerinden online gösterimler yapmaya devam ediyoruz. Dünyanın neredeyse her köşesinde izleyicilerimizin olduğunu ve Türkland’ın sadece bir ‘Almancı’ hikayesi değil kendini o ya da bu şekilde ait hissetmemiş tüm insanların ortak hikayesi olduğunu bir kez daha bu sayede keşfetmiş olduk.

ne türk ne alman olmanın sofrası

International Wine and Spirits Academy ile yaptığımız işbirliğiyle 10 Aralık 2019 akşamı seyircilerimize sıradışı bir tiyatro deneyimi yaşattık. IWSA’da önce performansımızı sahneleyip akabinde konudan ilhamla kurulan ‘Ne Türk Ne Alman Olmanın Sofrası’ nda buluştuk.

 Mittag’ın şefi Fatma Yıldırım’ın Türk ve Alman mutfağının lezzetlerini yepyeni bir harmanla bir araya getirdiği menü, üstadların rakı eşleşmeleri ve sohbetleri eşliğinde seyircilerimizle iki kültürü de yaşatan bir gece geçirdik.